Nieuws 2016-2017

Download Juryrapport carnavalsoptocht


Langeveen barst uit zijn voegen
 

Stralend weer zorgde zaterdag 18 februari voor spektakel tijdens de carnavalsoptocht in Langeveen. Publiek stroomde in grote aantallen toe, om te genieten van zo’n vijftig groepen, wagens en een-/tweelingen die meededen aan de optocht van Carnavalsvereniging de Turftrappers. De bonte stoet was uiteindelijk zo lang dat het begin van de optocht het eind in het vizier kreeg: heel Langeveen, één optocht.
 
Op de prinsenwagen van de Turftrappers hadden Prins Jan II, adjudant Ingmar, hun hofdames Annette en Maartje en ook de jeugdhoogheden Madde en Anne een ereplaats gekregen. Zij zagen deelnemers van allerlei pluimage en uit verschillende windstreken voorbijtrekken. Er reden prinsenwagens mee uit omliggende plaatsen en wagens van verschillende verenigingen, zoals de Klippels, Heidebössels en Fortburgers. Ook waren er deelnemers uit Denekamp, Borne, Weerselo en zelfs de Waaijers uit Den Burg (Texel): ‘Onze wortels liggen in Langeveen’. En tussen al dat grote geweld zaten heel wat opvallende een- en tweelingen, zoals een man van 82 met op zijn rollator een oude radio: ‘Met carnavalsmuziek ben ik met 82 jaar nog niet antiek!’
 

Grote prijs

Alle deelnemers werden op verschillende plaatsen langs de route beoordeeld door een deskundige jury. Volgens deze jury was de kwaliteit in alle opzichten erg hoog, wat het beoordelen niet gemakkelijk maakte: ‘Een meer dan verdienstelijke aftrap van het Twents carnaval.’ De jury koos uiteindelijk CV de Venfluiters met 108 punten als winnaar van de grote prijs van Langeveen. Met een prachtige wagen, een grote groep zwart/gele bijen en bijtjes en het thema ‘Bijzonder carnaval’ wonnen ze maar liefst € 1.111,11. De tweede, derde, vierde en vijfde prijs in de categorie grote wagens gingen naar CV het Peleton (101), CV de Klippels (94), CV de Kroegtijgers (83) en de oud-hoogheden van de Turftrappers (76).
Ook werden er prijzen gewonnen door:
 

Kleine wagens

1 Dwarskiekers (103)
2 CV de Peuveresch (92)
3 CV de Heidebössels (90)
4 CV de Fortburgers (89)
5 CV Ketel (88)
6 CV de Jökkers (86)
 

Grote loopgroepen

1 CV de Sjikkebokke (97)
2 Ossenhookers (94)
3 De Bergkiekers (90)
4 HV Langeveen en CV Altied Skik (86)
5 Koor Courage (84)
6 Familie Veldboer (81)
 

Kleine loopgroepen

1 De Oehoe (99)
2 CV de Komkommers (96)
3 CV de Dolle Duufkes (92)
4 Piece of Cake (90)
5 Familie bij de Tijd (85)
 

Een- en tweelingen

1 De buufjes (91)
2 Willemien en Lenie (88)
3 De twee zusjes (87)
4 Brother and sister (86)
5 J. Diepenmaat (85)

 

Jeugd

1 Groep 8 (93)
2 Dekselse jongens (92)
3 Tygo, Maties, Twan, Idse, Lenn, Luuk (91)
4 Iemenboertjes (89)
5 De Raketjes (86)
 
De geinprijs ging naar carnavalsgroep MSL met het thema ‘Volgend jaar beter’ en de tien leukst verklede kinderen waren Anna en Lenn Nijkamp, Fleur Eijssink, Noor en Liz ter Braak, Lisa Kleizen, Mats Paalhaar, Pien Weghorst, Kiki Weultjes en Jolijn Oude Steenhof.
 

 


Gala-avonden vol humor en muziek
 
Bijna duizend mensen hebben afgelopen week genoten van twee fantastische gala-avonden in Langeveen, georganiseerd door Carnavalsvereniging de Turftrappers. Het hofkoor, dansmariekes en verschillende artiesten zorgden voor een avondvullend programma vol muziek, spectaculaire dans en humorvolle buuts. Jong en oud stond op het podium en werd enthousiast toegejuicht door het publiek.
 
Na de opkomst van prins Jan II, adjudant Ingmar, de hofdames Annette en Maartje, de jeugdhoogheden Madde en Anne, Raad van Elf en dansmariekes kon de avond officieel beginnen met het Turftrapperslied, gezongen door het hofkoor. Vervolgens was er een kort, maar krachtig optreden van Duke ter Grote van de Mariaschool, een stilzwijgend optreden met allerlei geluiden in de wachtkamer van de tandarts en een eigen Turftrapperslied van de Raad van Elf.
 
Bets Pikstrik
Net voor de pauze was het tijd voor een oude bekende. Na enkele jaren afwezigheid was Bennie Oude Oosterik terug in zijn rol van Bets Pikstrik: ‘De galacommissie kon niet meer langer zonder mij. En dat is ook wederzijds.’ Bennie kreeg de lachers volledig op zijn hand met verhalen over de fauna langs de dorpsommetjes van Langeveen, waar hij oog in oog kwam te staan met een gifslang, zwart met witte das, appelmoes, suikerspin en een nachtmerrie.
 
Na de pauze
In het tweede gedeelte van het programma kan het publiek genieten van een denderende boerenrockmedley van het hofkoor, Sonja Brunink die als Betsy oet de Broenehaar de mannen op de korrel nam, oud-hoogheden die met spencers, korte broeken en bretels terugkeerden in de schoolbanken en Bernd ter Groot die als dokter Tinus lachwekkende situaties meemaakte. De laatste buut van de avond was voor Haarhuis en Jonker. Als wandelaars in de Turvenloop namen zij de dorpspolitiek van Langeveen en Bruinehaar onder de loep. Zo liepen ze langs het kantoor van Plegt-Vos dat als antikraakpand bewoond wordt, vijf fanatieke voetballers op een kunstgrasveld en vertelden ze over oud papier dat in plaats van een traptrekker werd verkocht.
 
Onderscheidingen
Op beide gala-avonden werd er een prinselijke onderscheiding uitgereikt door prins Jan II en adjudant Ingmar. Donderdagavond kreeg Willem Groot Kormelink deze onderscheiding en vrijdagavond werd Henk Habers gehuldigd. Willem kreeg de prinselijke onderscheiding omdat hij zich – als niet-Langevener – volledig heeft ingeburgerd. Hij is jarenlang voorzitter geweest van de Stichting Volksfeesten en van Voetbalvereniging Langeveen en nu is hij vrijwilliger op de buurtbus en bij de kerk. Henk Habers betekent erg veel voor de familie van prins Jan II en hofdame Annette. Hij staat voor jong en oud klaar, helpt waar het kan en zorgt er altijd voor dat iedereen veilig thuiskomt.   
 


Mariaschool op stelten
 
Vrijdag 17 februari barstte een groot carnavalsfeest los op de Mariaschool in Langeveen. Alle leerlingen waren verkleed naar school gekomen en maakten er samen met prins Jan II, adjudant Ingmar, de hofdames, de jeugdhoogheden Madde en Anne, de Raad van Elf, oud-hoogheden en dweilorkest Loat Goan een vrolijke boel van.
 
Op het programma stond een ochtendvullend minigala waar kinderen uit alle groepen aan meededen. Er werd volop gedanst, geplaybackt en er was zelfs een live optreden van Ties Olthof uit groep 2. Met zijn klasgenoten op de achtergrond zong hij ‘We will rock you’ van Queen. Nieuw op het programma waren een optreden van het jeugdorkest van muziekvereniging Semper Crescendo en van de minidansmariekes. Het jeugdorkest maakte indruk door muziek met tuinslangen te maken en de minidansmariekes lieten enthousiast de dans zien waarmee ze tijdens het dansgardeconcours in Fleringen net niet in de prijzen vielen.
 
Onderscheidingen
Net als bij de Turftrappers werden er ook officiële onderscheidingen uitgereikt, met een foto van prinses Madde en adjudante Anne erop. Madde overhandigde een onderscheiding aan haar opa Jan en broertje Idse, omdat ze voor haar de allerliefste zijn. Anne gaf een onderscheiding aan haar broer Rick, omdat hij altijd voor haar klaar staat. Samen huldigden ze juffrouw Christien, omdat ze veel voor de school en de kinderen doet, en meester Nieck, juffrouw Maureen, BJ Nijkamp, Marloes Oude Steenhof en Astrid Plegt voor het organiseren van het carnavalsfeest op school.
 
Op de prinsenwagen
Na dit officiële gedeelte gingen de kinderen uit groep 2, 3 en 4 op de nieuwe prinsenwagen voor een tocht door Langeveen. Zij waren de eerste Turftrappers die meereden op deze prinsenwagen. De kinderen uit de hogere groepen konden genieten van het laatste gedeelte van van de minigala en natuurlijk een polonaise. De ochtend werd vroeg in de middag afgesloten met een podium vol dansende kinderen.
 


Opkomst prins Jan II en adjudant Ingmar van CV De Turftrappers

Zaterdag 12 november zijn de zestiende prins en adjudant van Carnavalsvereniging De Turftrappers bekend gemaakt. In een overvolle residentie, Café Nobbenhuis, werd om 22.11 uur de Turfkist geopend door de hoogheden van vorig jaar, prins Roland en adjudant Marcel. Hieruit kwamen prins Jan (Olde Olthof) en zijn zoon adjudant Ingmar tevoorschijn. Samen met hun hofdames Annette en Maartje zullen zij dit jaar voorop gaan in de carnavalsactiviteiten van de Turftrappers.

Cryptische omschrijving

In de aanloop naar de Elfde van de Elfde zijn er vier cryptische omschrijvingen verspreid: De een is oald, ’n anner is een luk grötter dan kleen, oaver twee boerenméks kö’j nich praoten, de een begint op tied en ’n anner wil nooit noar hoes en oh oh oh oh, ze sind oet meka greui’jd. De prinscommissie had verwacht dat de namen van de nieuwe hoogheden hiermee duidelijk zouden zijn, maar dat bleek niet het geval. Toch is de uitleg gemakkelijk, want de achternaam van Jan is Olde Olthof en Ingmar is niet erg groot. Slechts een van beide hofdames komt van een boerderij, niet allebei. Ingmar begint als timmerman ’s morgens vroeg op de bouw en Jan wil op feestjes nooit naar huis. En tot slot staat vier keer O voor twee keer Olde Olthof, twee hoogheden die – sinds Ingmar samenwoont met Maartje – uit elkaar zijn gegroeid.

Jan en Ingmar zijn rasechte carnavalsvierders. Jan was zelfs de eerste adjudant van de Turftrappers, in een tijd waarin alle carnavalsactiviteiten in Langeveen en Bruinehaar nog niet vanzelf gingen. Vanaf de oprichting van de vereniging zijn Jan en zijn hofdame Annette actief geweest in verschillende commissies. Bovendien was Jan lid van het dagelijks bestuur, een functie die hij nu inruilt voor de functie van prins. De Turftrappers gunnen hem deze stap van harte.

 

Proclamatie

Uit de proclamatie van de nieuwe hoogheden blijkt dat ze betrokken zijn bij het leven in Langeveen en Bruinehaar. Het is belangrijk dat er veel vrijwilligers actief blijven bij diverse verenigingen en commissies. Ook is het belangrijk dat er in het Turvendorp gebouwd blijft worden. Met de laatste regels van de proclamatie geven prins Jan en aadjudant Ingmar tenslotte aan dat ze er een fantastische carnavalsjaar van willen maken. En dat blijkt ook uit hun lijfspreuk: “Wi’j hebt ’t zölfde blood, doarum komt ’t dit joar met carnaval wa good”.

Afscheid

Naast de opkomst van de nieuwe hoogheden werd er zaterdag ook afscheid genomen. Bas Nieuwmeijer is twee jaar lang lid geweest van de Raad van Elf. Hij heeft zich in deze jaren ingezet voor de galacommissie en ook is hij nauw betrokken geweest bij het maken van het Turvenblad. Lyanne Hagedoorn is ook twee jaar actief geweest in de Raad van Elf, als aanspreekpunt van de dansmariekes. Marco Oude Hendriksman heeft zich de afgelopen vijf jaar ingezet als vorst van de Raad van Elf. Hij stopt met de Raad van Elf, maar blijft actief binnen onze vereniging. Marco is bestuurslid en ook is hij betrokken bij de prinscommissie. De plaatsen van Bas, Lyanne en Marco in de Raad van Elf worden ingenomen door Yoshie ter Grote, Rob ter Groot en Maaike Heppenhuis. 

Ook is er afscheid genomen van twee dansmariekes. Bente Pouwels en Marloes ter Groot hebben heel wat keren samen op het podium gestaan. Ze wonnen een aantal keren het dansgardeconcours in Fleringen. Nu hebben ze echter toch besloten een punt achter hun danscarrière te zetten. Hun plaats wordt ingenomen door Britt Plegt en Suzanne Luft. 

Wij wensen iedereen veel plezier en succes toe. We kijken uit naar weer een geweldig carnavalsseizoen!