Nieuws

Groot carnavalsfeest op de Mariaschool

Afgelopen vrijdag werd er op de lagere school hard gefeest door alle kinderen. Samen met prins Marcel en adjudant Florus, de jeugdhoogheden Rick en Luuk, de Raad van 11, dansmariekes, oud-hoogheden en dweilorkest ‘Loat Goan’ was het een gezellige morgen. Alle kinderen waren helemaal verkleed en aan enthousiasme geen gebrek. Toen meester Nieck riep: ‘Zijn jullie er klaar voor?’ kwam er een oorverdovende ‘JA!’ vanuit het verklede publiek.

Vol programma

Zoals elk jaar wordt er een minigala gehouden waarin de kinderen hun zelf ingestudeerde stukken mogen laten zien. Alle kinderen hadden hard geoefend en het resultaat mocht er zijn. Er werd heel wat afgedanst en gezongen. Schoolprins Rick en adjudant Luuk waren de hele dag de baas. Het was tenslotte hun feestje. Tijdens de minigala werden er onderscheidingen uitgedeeld door de jeugdhoogheden, maar ook door prins Marcel en adjudant Florus. Rick en Luuk hadden onderscheidingen laten maken. Dit is nog niet eerder voorgekomen, dus daar was iedereen erg van onder de indruk. Rick en Luuk gaven een onderscheiding aan BJ Nijkamp, omdat hij hen in deze carnavalstijd zo steunt en hun over mee heen neemt. Ook gaven ze een onderscheiding aan Emma Koopman, de zus van Luuk, omdat zij Luuk altijd overal mee helpt. De laatste onderscheidingen werden uitgereikt aan de opa en oma van Rick, omdat zij altijd voor hem klaar staan, vooral in de drukke carnavalstijd.

Wagen en feestje

Na de pauze mochten de groepen 2 t/m 4 mee op de prinsenwagen en de rest van de groepen bleef in de gymzaal waar het minigala werd voortgezet. De wagen maakte een rondje door Langeveen, waarbij ze enthousiast door mensen op straat en mensen vanuit hun huis werden toegezwaaid. Ondanks de kou was het een groot feest. Binnen werd ondertussen weer heel wat gedanst en geplaybackt. Het publiek deed enthousiast mee. Toen bij het laatste optreden het liedje ‘Kom pak je lasso maar’ werd gedraaid, werd er een polonaise ingezet. Iedereen deed mee. Nadat het minigala was afgelopen zorgde DJ Erik voor een groot feest. Toen de spreekstalmeester Carlijn Plegt vroeg: ‘Zijn jullie klaar voor een feestje?’, kreeg ze een duidelijk ‘JA!’ te horen. En daarmee barste het feest los. Al met en al een geslaagde en gezellige ochtend op de Mariaschool in Langeveen.

Rick Schrage en Luuk Koopman nieuwe jeugdhoogheden

 

Maandag 26 januari was het op de Mariaschool tijd voor de verkiezing van jeugdprins(es) en –adjudant(e). Vijf duo’s uit groep 8 dongen mee naar deze titel en probeerden via een promotieposter de stemmen van de overige leerlingen in de wacht te slepen. Een van de duo’s was zelfs zo slim ook bij de kinderen uit groep 1 en 2 een poster op te hangen.

Stemmen

Speciaal voor het invullen van de stembiljetten waren er twee professionele stemhokjes in de hal van de school geplaatst. Tegen het middaguur hadden alle kinderen – van groep 1 tot en met groep 8 – hun stem uitgebracht en konden de stemmen geteld worden. Hierbij bleek dat de meningen goed verdeeld waren. Uiteindelijk hadden Rick Schrage en Luuk Koopman echter net een paar stemmen meer dan de overige duo’s.

Snel werden hun ouders gebeld, zodat die aanwezig konden zijn op het moment dat de uitslag aan de kinderen bekend werd gemaakt. Deze bekendmaking gebeurde door het spelen van het lijflied van de jongens: Lose My Mind van Brennan Heart & Wildstylez. Vervolgens vertelde meester Nieck hen dat Rick en Luuk als jeugdhoogheden veel belangrijke taken hebben: ‘Allereerst moet de polonaise ingezet worden en daarna gaan jullie samen met Prins Marcel en Adjudant Florus de vlag hijsen. En de vlag in top betekent in Langeveen en Bruinehaar dat het carnaval op de lagere school echt begonnen is!’

Minigala

De derde taak van Rick en Luuk als jeugdhoogheden van de Turftrappers was het bijwonen van de voorrondes voor de minigala. De leerkrachten hadden alle kinderen in de nieuwsbrief opgeroepen mee te doen aan deze voorrondes en veel kinderen hebben hieraan gehoor gegeven. Maar liefst elf (!) groepen probeerden een plaats te bemachtigen in de minigala. Of zelfs in de grote gala, want het beste optreden uit de hoogste klassen is ook altijd te zien tijdens de gala-avonden in de feesttent. Dit jaar zullen dat Madde, Demi, Brechtje, Dewi, Anne, Yme en Hanne uit groep 6 zijn, met Bring the Noise van Double Dutch.

Lijfspreuk

Naast een eigen lijflied hebben de jeugdhoogheden natuurlijk ook een eigen lijfspreuk: ‘Met Prins Rick en Luuk als Adjudant vieren we samen carnaval en staat er niemand aan de kant.’

Hofauto voor prins Marcel en adjudant Florus


De hoogheden van de Turftrappers rijden dit jaar rond in een heuse BMW 5, gratis beschikbaar gesteld door Hubert Tijhuis van Autobedrijf Tijhuis in Langeveen.

Turftrappers samen in de kerk

Afgelopen zondag, 18 januari, was de kerk in Langeveen kleurrijk versierd voor de twaalfde carnavalsmis. Om 9.00 uur ’s morgens zat de kerk grotendeels vol. Kinderen waren in carnavalskleding gekomen en prins Marcel, adjudant Florus, de hofdames Monique en Marieke, de Raad van Elf en een groot aantal oud-hoogheden zorgden met hun steken voor een vrolijke noot in het middenschip.

Samen

Het thema van de carnavalsmis was ‘samen’: samen met andere Turftrappers, samen met andere mensen, samen met andere nationaliteiten en ook samen met andere geloven. Dit thema kwam duidelijk naar voren in de liederen, gedichten en teksten, onder andere de tekst op de voorkant van het boekje: Blijf geloven, geef nooit op. Samen staan we sterk en samen kunnen we de hele wereld aan! Ook de woorden van pastor Heuven sloten aan op het thema: “Plezier, blijheid en saamhorigheid, dat zijn woorden die bij carnaval passen. Maar ook de Turftrappers en de kerk horen bij elkaar, al bijna vanaf de oprichting van de carnavalsvereniging.“

Kinderen

Voor de kinderen had de werkgroep kinderwoorddienst een originele activiteit bedacht. Met bordjes van papier en allerlei versieringen gingen bijna vijftig kinderen aan de slag om vrolijke kroontjes te knutselen. Ondertussen werd er verteld over carnaval en de vastenperiode die erop volgt. In carnavalskleding en met de kroontjes op kwamen de kinderen vervolgens de kerk weer in om samen met prins Marcel, adjudant Florus, de hofdames en de pastor in polonaise door de gangpaden te lopen.

Slotwoord
Voorafgaand aan het slotwoord werden pastor Heuven en de kosters – Marietje Grootelaar en Gerrit Olimulder – opgenomen in de orde van prins Marcel en adjudant Florus, als dank voor hun jarenlange inzet voor de kerk in Langeveen en de carnavalsmis in het bijzonder. Vervolgens benadrukte prins Marcel dat iedereen een steentje bij kan dragen aan een goede samenleving. Hij hoopt er samen met de Turftrappers een prachtig carnavalsjaar van te maken: “En dat doom met meka!”

Turvenloop

Wat wil je nog meer, als organisatie van een nieuw evenement zijnde? Hoewel het vandaag best fris was met een temperatuur rond het vriespunt, was het voor de deelnemers aan de allereerste Turvenloop in Langeveen juist mooi hardloopweer.

“Een stralend zonnetje, super hoor”, concludeerde Danielle Reekers gedurende de 10 km namens de organisatie. “Maar goed dat het vandaag meevalt qua wind, want anders had iedereen lopen te koukleumen”, voegde Else Oude Hendriksman daaraan toe. “Dat was gisteren wel anders, toen was het nog een stuk kouder.” Beiden lopen en fietsen flink in het rond om links en rechts dingen te regelen. Ondertussen zijn andere leden van de Turftrappers bezig de tijden en nummers van de lopers te noteren, warme chocolademelk en koffie of thee aan het verkopen en het verkeer aan het regelen.

Op zo’n 100 hardlopende deelnemers was gehoopt, maar meer dan 175 deelnemers konden vanmiddag worden geteld. En voor wie zich niet het snot uit de neus wilde lopen, was er nog een fraaie wandelroute uitgezet in het buitengebied tussen Langeveen en Bruinehaar. Hieraan namen 240 mensen deel. Danielle: “We zijn echt dik tevreden over de deelname. Daar doe je het wel een beetje voor natuurlijk.”

De route van de hardlopers ging onder meer door Zaal Waaijer, dat voor de gelegenheid de deuren extra wijd geopend had. Jan Waaijer, eigenaar van de Langeveense ambiance, had een ludieke invulling van zijn ondersteuning. Hij reed namelijk op een wielrenfiets voor de loopgroep uit, met een harde metworst in de hand.

5 km

Mannen

 1. Tim Gerrits
 2. Edwin Berkhof
 3. Rolf Dissel

Vrouwen

 1. Imke Waaijer
 2. Erna Jasper
 3. Vera Welker

10 km

Mannen

 1. Martijn Volkman
 2. Thomas Wigger
 3. Max de Boer

Vrouwen

 1. Ingrid Pigge
 2. Sigried Droste
 3. Jorien Altena

Turftrappers gaan topfit de carnavalsperiode in

Van: 28 dec 2014 13:00 Tot: 29 dec 2014 00:00 Agenda

Carnavalsvereniging de Turftrappers uit Langeveen gaat in samenwerking met de lokale fysiotherapiepraktijk een Turvenloop organiseren. Deze zal plaatsvinden op zondagmiddag 28 december.

De reden dat CV de Turftrappers deze zogeheten Turvenloop gaat organiseren, is omdat de graag fit de carnavalsperiode in willen gaan. Tevens zijn Prins Marcel, Adjudant Florus en de beide hofdames, Monique en Marieke, fervent hardlopers en zij zullen die dag dan ook zeker hun bijdrage leveren aan de carnavalsloop.

Fysiotherapiepraktijk Langeveen hoorde van deze plannen en heeft meteen te kennen gegeven deze activiteit graag te willen ondersteunen. Bij hun is namelijk hardlopen onderdeel van de sportactiviteiten die ze aanbieden. Tijdens de Turvenloop 2014 hebben deelnemers de mogelijkheid om hard te lopen of te wandelen. De afstanden voor het hardlopen zijn 5 km of 10 km.

Programma

Voor de wandelaars worden er routes uitgezet in het buitengebied van Langeveen. Het programma start om 14.00 uur 's middags, men heeft op de dag zelf tot 13.00 uur de gelegenheid tot inschrijving. Ook kan men zich alvast inschrijven via de site www.turvenloop.nl. Aan de deelname van de loop zijn kosten verbonden welke staan beschreven op diezelfde website. Inschrijven via de site is overigens goedkoper dan op de dag zelf. Na het hardlopen of wandelen is er uiteraard gelegenheid tot het nemen van een hapje en drankje bij restaurant/zaal Waaijer, gevestigd naast de fysiotherapiepraktijk.

CV de Turftrappers daagt eenieder via deze weg uit om ook sportief te zijn en verwelkomen graag vele deelnemers. De start van de Turvenloop zal plaatsvinden bij de Fysiotherapiepraktijk Langeveen, gevestigd aan de Iemenboersweg 1a.

De commissieleden van de Turvenloop van links naar rechts op de eerste rij: Else Oude Hendriksman, Anja Jonker, Danielle Reekers (Jeroen van Eijk ontbreekt op de foto). Van links naar rechts op de tweede rij zijn: Monique Pegge, Marcel Pegge, (Prins en zijn hofdame) Florus Eijsink en Marieke Eijsink (Adjudant en zijn hofdame), Ben Boerrigter (eigenaar fysiotherapiepraktijk) en Joyce de Witte-Paus.

LANGEVEEN - De nieuwe prins van carnavalsvereniging De Turftrappers uit Langeveen is Marcel Pegge, terwijl Florus Eijsink als zijn adjudankt optreedt. Bij De Alberger Bökke zijn de Prins René (Hoek) en zijn sik Johan (Demmer).

Met twee echte hardlopers zoas wie, vlög het carnaval dit joar veurbie!

Marcel en Florus zijn buren van elkaar en lopen wekelijks heel wat kilometers samen hard. Hun lijfspreuk is: Met twee echte hardlopers zoas wie, vlög het carnaval dit joar veurbie!

Turftrappers

De Turftrappers heeft zaterdagavond ook het programma voor de rest van het carnavalsseizoen bekendgemaakt: 12 november, supersponsordag (voor alle supersponsors van de carnavalsvereniging), 10 december, algemene ledenvergadering, 10 januari, carnavalsavond bij café-restaurant Waaijer, georganiseerd door wagenbouwvereniging De Klippels uit Langeveen, 18 januari, carnavalsmis in de H. Pancratiuskerk, 5 en 6 februari, gala-avonden, 6 februari, carnaval op de lagere school en 7 februari, optocht.

Uitslag 1e Grote Twentse Optocht

 

Grote wagens:
1. C.V. De Kroegtijgers
2. Cv Het Peleton
3. CV De Venfluiters
4. CV De Jökkers
5. C.V De Klippels Langeveen
6. CV De Sjikkebökke

Kleine wagens:
1. CV De Heidebössels
2. CV Ketel
3. CV De Vondelstraat
4. CV De Dolvas
5. CV De Peuveresch
6. CV De Ossenhook

Grote loopgroepen:
1. HV Langeveen
2. Het Kaampvolk
3. Familie en vrienden van de prins
4. Buurman en buurman
5. Dweilorkest Loat Goan

Kleine loopgroepen:
1. Dames Iemenboer
2. The Musiclady's
3. Klokken
4. Stichting Volksfeesten
5. Spuitgasten

Eenlingen-/paren:
1. Brother and duster
2. Duo onbekend
3. Joyce en Carmen
4. Sonja Bos en Marietje Rikhof

Jeugd

 1. Lynn en Esmee
 2. Thijmen en Milan
 3. Jelmer, Thijmen, Milan, Bram, Chris, Jarell, Jelmer en Daniel

Geinprijs aangeboden door Harrie Weusthuis:

HOH collega’s prins.

De jury kan er de gein van inzien dat collega’s zich zo inzetten voor prins Marcel.

Kinderen, mooiste verkleed

Bart Horenberg
Tijmen Paus
Jip Nijkamp
Hanna Droste
Renske Weultjes
Anne Westerhof
Milan Vlutters
Laura van der Wal
Hidde Paalhaar