Nieuws 2018-2019

Papsleef’n en Turftrappers openen samen buitenresidentie Spalink

 
GEESTEREN – Jarenlang troffen CV de Papsleef’n en CV de Turftrappers elkaar bij Café Steggink in Geesteren. Door de sluiting van dit café op 1 januari vorig jaar moesten beide carnavalsverenigingen op zoek naar een nieuwe ‘buitenresidentie’. Deze lokatie werd onlangs gevonden in Zalencentrum Spalink aan de Koelenbeekweg in Geesteren.
 
Opening buitenresidentie
Het idee kwam van prins Paul II van de Papsleef’n. Tijdens de fotodag met de gemeentelijke hoogheden begin januari legde hij zijn idee voor aan de Turftrappers. Ook die waren meteen enthousiast. Zalencentrum Spalink is immers een van de supersponsors van de vereniging. Een residentiebord was snel gemaakt en op zondag 24 februari kon Spalink officieel geopend worden als nieuwe buitenresidentie van de Papsleef’n èn de Turftrappers.
 
Alternatieve dweildinsdag
Beide verenigingen komen voor het eerst samen in de buitenresidentie op de dinsdag na Rosenmontag, als veel carnavalsvereniging gaan dweilen. Met een opkomst van zo’n honderd personen wordt het een gezellige middag in een ongedwongen sfeer. Lekker napraten en verhalen uitwisselen over het afgelopen carnavalsseizoen, onder het genot van een drankje en een lekker buffet. Leon Oosterik, president van de Papsleef’n: “Het is mooi dat we Zalencentrum Spalink met deze twee verenigingen kunnen betrekken in het carnavalsgebeuren. En ook onze band met de Turftrappers, die altijd al goed is geweest, wordt met dit soort samenkomsten nog sterker.” President Thijs Oude Steenhof van de Turftrappers sluit zich hier volledig bij aan: “Deze dinsdag kan uitermate geslaagd genoemd worden en zal volgend jaar zeker voor een herhaling gaan!”
 
 
__________________
Langeveen/Bruinehaar, 7 maart 2019
 

Turftrappers voor de 16e keer te gast bij De Delmar Projectinresteichters in Geren

 
GEESTEREN – Jaarlijks voor de grote optocht van CV de Papsleef´n vinden hoogheden en gevolg van CV de Turftrappers uit Langeveen een warm onthaal bij De Delmar Projectinrichters, dit jaar alweer voor de zestiende keer.  Dit is een moment om bij stil te staan, vinden Remi Groothuis, eigenaar van De Delmar Projectinrichters en Thijs Oude Steenhof, president van de Turftrappers.
 
De Delmar Projectinrichters is een landelijk opererende totaalleverancier die al meer dan 40 jaar actief is op het gebied van kantoor- en bedrijfsinrichting. Als een van de eerste grote sponsors is de familie Groothuis betrokken geweest bij de oprichting van CV de Turftrappers, nu bijna twintig jaar geleden. Remi Groothuis: “De warme band die mijn ouders met de Turftrappers hebben opgebouwd zet ik graag voort. De verbroedering die wij tussen Langeveen/Bruinehaar en Geesteren ervaren vinden wij fantastisch. Daarom nodigen we de Turftrappers graag uit aan de Lutkeberg in Geesteren”.  
 
Verbroedering
Volgens Thijs Oude Steenhof moet verbroedering het thema van carnaval zijn. “Voordat wij aan de prachtige optocht in Geesteren starten, worden we bij De Delmar voorzien van een heerlijke kop koffie, belegde broodjes en niet te vergeten de heerlijke gehaktballetjes van de heer Groothuis. Dit zorgt voor de nodige bodem om warm en fit aan de optocht te kunnen beginnen. Deze wijze van verbroedering laat zien hoe mooi carnaval kan zijn”. 
 
__________________
Langeveen/Bruinehaar, 7 maart 2019
 

Mariaschool Langeveen op stelten

 
LANGEVEEN/BRUINEHAAR – Vrijdag 1 maart barstte een groot carnavalsfeest los op de Mariaschool in Langeveen. Jeugdprins Thijmen, zijn adjudant Milan en hun hofdames Hanna en Yfke hadden het deze dag voor het zeggen op school. Samen met alle kinderen, die verkleed naar school waren gekomen, prins Paul, adjudant Herman en de hofdames maakten ze er een geweldig feest van. Ook de Raad van elf, dansmariekes, oud-hoogheden en dweilorkest Loat Goan feestten gezellig mee. 
 
Minigala
Op het programma stond een ochtendvullend minigala waar leerlingen uit alle groepen aan meededen. Er werd gedanst, geplaybackt en ook was er een heuse ‘battle’ tussen Langeveen en Bruinehaar. De zaal werd verdeeld in twee groepen die om en om zo hard mogelijk meezongen als Melanie en Sophie uit groep 8 dit in hun lied aangaven. Ook was er een geweldig optreden van het jeugdorkest van Semper Crescendo. Iedereen zong en danste mee. En voor het eerst waren dit jaar alle dansmariekes op de lagere school aanwezig: senioren, junioren en ook de mini’s. Alle drie hebben ze een spetterend optreden gegeven van hun eigen showdans.
 
Onderscheidingen 
Net als bij de Turftrappers werden er op deze ochtend ook officiële onderscheidingen uitgereikt, met een foto van prins Thijmen en adjudant Milan erop. Thijmen gaf onderscheidingen aan zijn opa en oma, die er altijd voor hem zijn èn hem verwennen. Ook de oma van Milan kreeg een onderscheiding omdat ze altijd voor hem klaarstaat. Hiernaast gaf Milan een onderscheiding aan zijn vader die hem altijd overal mee helpt. Samen gaven de jeugdhoogheden een onderscheiding aan meester Nieck, juf Maureen, Marloes Oude Steenhof, BJ Nijkamp en Kevin Withag voor het organiseren van het carnavalsfeest op school.
 
Optocht door het dorp
Na het officiële gedeelte mochten de kinderen van groep 1 naar de gemeenschapsruimte waar iets te drinken en wat lekkers was. Ook stond hier een springkussen waar ze op konden spelen. De kinderen van groep 2 en 3 zijn met leden van de Raad van Elf en enkele dansmariekes op de prinsenwagen geweest voor een tocht door Langeveen. Voor het eerst reed ook de muziekwagen van Carnavalsverening de Klippels een rondje mee. De kinderen uit de hogere groepen konden genieten van het laatste gedeelte van het minigala en natuurlijk een polonaise. De ochtend werd afgesloten met een podium vol dansende kinderen. 
 
__________________
Langeveen/Bruinehaar, 2 maart 2019
 

Deelnemers en toeschouwers genieten van zonnige eerste optocht in Langeveen

 
LANGEVEEN / BRUINEHAAR – Met een strakblauwe lucht en stralende zon ging op zaterdag de Eerste Twentse Carnavalsoptocht in Langeveen van start. Mede het weer zorgde voor de massale toestroom van toeschouwers naar Langeveen. Ruim twee uur lang konden ze genieten van de ruim 2.200 deelnemers dit jaar, waaronder verschillende groepen, wagens en een-/tweelingen. Langeveen barstte uit zijn voegen.
 
Op de prinsenwagen van de Turftrappers hadden prins Paul, adjudant Herman, hun hofdames Simone en Jorien en ook de jeugdhoogheden Thijmen en Milan met hun hofdames Yfke en Hanna een ereplaats gekregen. Alle deelnemers trokken eerst aan de hoogheden op de wagen voorbij, waarna ze zelf achteraan aansloten in de optocht. 
 
Uiteraard waren de prinsenwagens van verschillende omliggende dorpen aanwezig, maar ook de elk jaar terugkerende Klippels, het Peleton, de Fortburgers en de Kroegtijgers genoten van de carnavalsmuziek en zon in Langeveen. En wederom hadden alle verenigingen en deelnemers hun uiterste best gedaan om er zo origineel, vrolijk en mooi mogelijk uit te zien. Opvallend dit jaar was dat er veel nieuwe groepen en verenigingen meededen. 
 
Grote prijs
De jury stond ook dit jaar weer her en der langs de gehele route opgesteld om alle deelnemers te beoordelen. Door hen werd gekeken naar idee, presentatie, verzorging en wagen. Juist op die momenten leken de lopers nog alles even uit de kast te willen halen. Ludieke acties werden nog eens opgevoerd, er werd nóg uitbundiger gedanst en ook werden juryleden hier en daar betrokken bij de kleine ‘optredens’. Uiteindelijk kwam CV de Kroegtijgers met maar liefst 145 punten als winnaar uit de bus. Met een buitengewoon grote groep, prachtige wagen, kleurrijke pakken en de spreuk: “Als oliesjeik boren wij ons rijk”, wonnen ze de prijzenpot van € 1.111,11. De tweede, derde en vierde prijs in de categorie grote wagens gingen naar CV het Peleton (Vissers en vissen), CV Altied Skik (Nomaden) en CV de Venfluiters (Veur carnaval vleegt wij oons nest oet). 
 
Prijzen in andere categorieën
Kleine Wagens: 1 CV de Dwarskiekers (Afrika on Tour), 2 CV de Sjikkebökke (Flower Power, Reggea en Rock 'n Roll!), 3 CV Ketel (Geen gif is bestand tegen insecten uit carnavalsland!), 4 CV de Jökkers (Klaar voor de start met Mario kart), 5 CV de Hènige Slepvèènt (De HSV in Willy Wonka's Wereld), 6 Ossenhook (Spelen door de carnaval), 7 CV Los Loapend Wild (Los Loapend Wild in 't verre oosten)
 
Grote loopgroepen: 1 De Bergkiekers (We vieren carnaval tot op het bot), 2 CV de Peuveresch (Onze kleuren knallen er uit!), 3 HV Langeveen (Het circus trekt door het dorp), 4 De Laagvliegers (Luchtballon)
 
Kleine loopgroepen: 1 CV de Komkommers (Wij zijn aangekomen!), 2 CV Deug(t)niet (Op alle slakken zout leggen), 3 Dames van de vreetclub (De ZOETE inval viert LEKKER carnaval), 4 Brother en Sister (Bels-angels), 5 De dames van stand (Met 'n poedel he'j altied pries)
 
Een- en tweelingen: 1 De Zusjes (Onbeperkt bellen!), 2 De Buufjes (Klikoclowns), 3 Johan Diepenmaat (Tempo te hoog, een tandje erbij!)
 
Jeugd: 1 Loris en Rowin (Wie hebt kat in 't bakkie), 2 Chicken on Tour (Chicken on Tour), 3 Groep 8 Mariaschool (Groep 8 breit er een eind aan), 4 Big Party (Big Party), 5 Militairen in de dop (Bij deze militairen in de dop staat Fortnite voorop)
 
Geinprijs: Marcel en Monique Pegge (Vla-mingo’s)
 
__________________
Langeveen/Bruinehaar, 24 februari 2019
 

Twee uitverkochte, grandioze gala-avonden in Langeveen

 
LANGEVEEN / BRUINEHAAR - Afgelopen donderdag- en vrijdagavond hebben duizend mensen volop genoten van twee grandioze gala-avonden van Carnavalsvereniging de Turftrappers. Tientallen artiesten zorgden voor veel muziek en humor op het Langeveense podium.
 
Na de opkomst van prins Paul en adjudant Herman, de hofdames Simone en Jorien, de jeugdhoogheden Thijmen en Milan met hun hofdames Yfke en Hanna, de Raad van Elf en de dansmariekes trapte een nieuw hofkoor de avond af met het Turftrapperslied. Alle leden van dit nieuwe hofkoor zijn in de twintig en dat was te merken aan de sfeer die ze wisten te creëren onder het publiek. 
 
Humor
Gelachen werd er onder andere om Duke ter Grote (12) en zijn vriend Thijs Kole (13). Samen vertolkten ze een variatie op André van Duijns optreden als soldaat. Dat het optreden in het bloed van de familie Ter Grote zit bleek vervolgens ook toen Dukes vader Ronny in de rol van pakketbezorger kroop. Tijdens zijn bezorgronde leverde hij bijzondere brieven en pakketjes bij inwoners van Langeveen en Bruinehaar af. Sonja Brunink en Jolanda Schrage staken tijdens hun optreden carbid af en bespraken de belevenissen en ergernissen in hun gezinssituaties. José Lescher voerde een buut over de kenmerken en bijkomstigheden van het ouder worden op. Haar stuk over mannen en pubers zorgde voor veel herkenning in de zaal. 
 
Bennie Oude Oosterik
De enige echte Langeveense cabaretier Bennie Oude Oosterik wist de mensen te laten schateren van het lachen met zijn buut. Als Bets Pikstrik ging een dagje uit naar Amsterdam. Aan dat thema koppelde hij goede dosis humor en wat scherpe dorpspolitiek, wat zorgde voor een sterk optreden. 
 
Muzikaliteit
De Raad van Elf voerde een playbackcompilatie op. Verschillende, al overleden, artiesten werden perfect geïmiteerd. Zo verschenen onder andere Avicii, André Hazes en Amy Winehouse op de bühne. Omdat de oud-hofdames vorig jaar zo’n goed optreden hadden, kropen de oud-hoogheden dit jaar in hun rol. In strakke rokjes en hoge hakken bestegen ze het podium.
 
Dorpspolitiek
Het gala werd afgesloten met een goeie dosis dorpspolitiek. Als twee roetpieten lazen Regina Haarhuis en Anja Jonker voor uit het Grote Boek van Sinterklaas. Onder het motto: “Laten we wat meer naar elkaar omkijken” werden verschillende inwoners uit Langeveen en Bruinehaar op de korrel genomen. 
 
Onderscheidingen
Net als elk jaar waren er ook dit jaar prinselijke onderscheidingen, nu voor het eerst in de vorm van een Gouden Turf. Op donderdag ging deze onderscheiding naar Hans en Meta Kelder voor hun inzet voor Bruinehaar, met name in en rondom het Witte Kerkje. Vrijdag hebben Daniëlle Reekers en Raymond Kienhuis een prinselijke onderscheiding gekregen voor hun jarenlange inzet voor Langeveen, Bruinehaar en de carnavalsvereniging. 
 
Maatschappelijk Akkoord Tubbergen
Voorafgaand aan de carnavalsactiviteiten werden alle carnavalsverenigingen in de gemeente Tubbergen door het College van B&W uitgedaagd ‘iets te doen rond het maatschappelijk akkoord’. Prins Paul en adjudant Herman besloten de gevaarlijke Gravenlandweg tussen Langeveen en De Pollen op een ludieke manier onder de aandacht te brengen. Tijdens een van beide gala-avonden boden ze Burgemeester Haverkamp een fiets aan en nodigden haar en haar college uit voor een fietstocht vanuit Bruinehaar over de Gravenlandweg naar het gemeentehuis in Twenterand, om zelf te ervaren hoe hard de auto’s daar rijden. “Een fietspad langs de Gravenlandweg is noodzakelijk, met name voor jongeren”, aldus prins en adjudant, die zelf aan de beruchte weg wonen. 
 
 
__________________
Langeveen/Bruinehaar, 24 februari 2019
 

Carnaval, waarom moeilijk doen als het samen kan

 
LANGEVEEN/BRUINEHAAR – Zondag 17 februari was de Pancratiuskerk in Langeveen kleurrijk met ballonnen en serpentines versierd voor de carnavalsviering van de Turftrappers. Een groot aantal kinderen was in carnavalskleding naar de kerk gekomen. Samen met prins Paul, adjudant Herman, jeugdhoogheden Thijmen en Milan, de Raad van Elf, dansmariekes en een groot aantal oud-hoogheden zorgden ze voor veel vrolijkheid in de kerk.
 
Elkaar de gek aansteken
Diaken Huitink ging voor tijdens deze carnavalsviering, op carnavalsklompen en met een rode toeterneus bij de hand. Hij ging met de carnavalisten in gesprek over carnaval, het feest van elkaar de gek aansteken. Bij de Top2000 in Albergen had prins Paul hem al gezegd dat hij hield van een kort gebed en een lange metworst. De diaken gaf hem nu echter de keuze, terwijl hij een lange metworst van slagerij Hulshof voor de dag haalde: “Een kort gebed òf een lange metworst?” Dat werd natuurlijk de lange metworst, die bij de uitgang verdeeld werd onder de kerkgangers.
 
Samen vieren
Maar carnaval is niet alleen elkaar de gek aansteken. Carnaval is ook saamhorigheid, verbondenheid en samen vieren. Dat lieten ook de kinderen zien die achter de schermen samen een slinger van vlaggetjes hadden gemaakt. Ook knutselden ze ‘carnavalsmutsen’ waarmee ze enthousiast een polonaise door de kerk liepen, samen met diaken, hoogheden en hofdames.
 
Het muzikale geweld kwam tijdens de carnavalsviering in Langeveen van dweilorkest Loat Goan en themakoor Courage. Tot slot zong het koor speciaal voor prins Paul en hofdame Simone een nieuwe tekst op het Turftrapperslied: ‘En hier staat dan Courage zonder prins’lijk paar, want ze zitten in de eerste bank, ja heus dat is echt waar’.
 
__________________
Langeveen/Bruinehaar, 18 februari 2019
 
Turftrappers verwelkomen Amerikaanse hofauto

Afgelopen zondag namen prins Paul, adjudant Herman en de hofdames Simone en Jorien van carnavalsvereniging de Turftrappers de sleutel van hun hofauto in ontvangst.
Autobedrijf Tijhuis, al jarenlang hofleverancier van de carnavalslieden uit Langeveen, stelde dit jaar gratis een ruime terreinwagen ter beschikking. “Met een voorliefde voor Amerikaanse auto’s past deze Jeep helemaal bij de hoogheden”, aldus eigenaar Hubert Tijhuis.
Zijn bedrijf is een sponsor van het eerste uur. President Thijs Oude Steenhof: “Zonder sponsors is het organiseren van carnavalsactiviteiten niet mogelijk.” Hij spreekt dan ook namens de vereniging zijn dank uit.
Hofauto
Op bijgaande foto staan prins Paul, adjudant Herman, de hofdames Simone en Jorien en Hubert Tijhuis naast de bolide die de hoogheden gedurende het carnavalsseizoen tot hun beschikking hebben.

 

Ruim 500 deelnemers lopen mee in vijfde Turvenloop

 
LANGEVEEN / BRUINEHAAR – Zaterdag 29 december werd voor de vijfde keer de Turvenloop gehouden, georganiseerd door Carnavalsvereniging de Turftrappers en Fysiotherapie Langeveen Manderveen. Er verschenen ruim 500 deelnemers aan de start van deze lustrumeditie: 240 hardlopers, zo’n 200 wandelaars en 70 kinderen.
 
De eerste wandelaars vertrokken om 9.30 uur aan een tocht van 6, 12 of 18 kilometer. Zij wandelden door Langeveen, Bruinehaar en Geesteren. Onderweg werd genoten van gezelligheid, chocolademelk en snert. Bovendien kon een blik geworpen worden in de keuken van Oude Kotte Pluimvee. Voor de hardlopers was er net als vorig jaar een route in en rondom Langeveen, één ronde voor 5 kilometer en twee rondes voor 10 kilometer.
 
Prijzen
Voor de snelste hardlopers waren er bonnen te winnen, beschikbaar gesteld door verschillende sponsors. De hoofdprijs op de 10 kilometer was een dinerbon van Café-Restaurant Waaijer. Deze prijs ging bij de mannen naar Jan Pullen en bij de vrouwen naar Marieke ten Brinke. Zij liepen de tien kilometer in respectievelijk 34.48 en 40.19 minuten. Op de 5 kilometer wonnen Robert Gerritsen (16.19) en Dineke Post (21.13). De volledige uitslag is terug te vinden op www.uitslagen.nl.
 
Bedrijvenloop
Naast individuele hardlopers strijdden ook bedrijven en verenigingen om een prijs. “Vorig jaar deden twaalf teams mee aan de bedrijvenloop, dit jaar waren dat er al twintig. Mooi was dat ook de Gemeente Tubbergen meedeed, met onder andere burgemeester Wilmien Haverkamp”, vertelt Daniëlle Reekers namens Carnavalsvereniging de Turftrappers. Volgens haar ligt er voor de komende jaren een mooie uitdaging om nog meer bedrijven enthousiast te maken voor de Turvenloop. De bedrijvenloop werd dit jaar gewonnen door Team Berkhof op de 10 kilometer en Aannemersbedrijf Kuipers op de 5 kilometer.
 
Kidsrun
De lustrumeditie van de Turvenloop werd afgesloten met een kidsrun. Aangemoedigd door een groot aantal volwassenen legden eerst de allerkleinsten een afstand van 250 meter af. Daarna volgden de iets oudere kinderen met hun afstand van 500 meter en tenslotte de oudsten op de kilometer. In totaal deden 70 jongens en meisjes enthousiast mee. Het snelst waren Lasse Nijhuis en Emma Moes (2-4 jaar), Simon Jaspers Faijer en Lotte ten Velde (5-8 jaar) en Floris Winter en Laura Boers (9-12 jaar). Ted Haarhuis en Lieke Paus wonnen een prijs omdat ze het mooist verkleed waren.
 
Carnavalsvereniging de Turftrappers en Fysiotherapie Langeveen Manderveen bedanken iedereen hartelijk voor de enthousiaste deelname aan de vijfde Turvenloop.
 
__________________
Langeveen/Bruinehaar, 30 december 2018

Spectaculaire opkomst Prins Paul en adjudant Herman 

 
LANGEVEEN / BRUINEHAAR – De achttiende prins en adjudant van Carnavalsvereniging de Turftrappers zijn bekend! Achterop de lichtblauwe Chevrolet pick-up van de adjudant arriveerden prins Paul (Bels) en adjudant Herman (Snijders) afgelopen zaterdag bij een overvolle residentie, Café Nobbenhuis. Samen met hun hofdames Simone en Jorien zongen ze vol enthousiasme hun lijflied: Annie uut de Bochte van de Bökkers.
 
Cryptische omschrijving 
De afgelopen weken werd er al veel geraden naar de namen van de nieuwe hoogheden, aan de hand van vijf cryptische omschrijvingen: De een geet links-, de ander rechtsum, doe dit, doe dat, bienoa 30 joar is nig niks, verandering van spijs döt ett’n en dit stel geet de baand’n versteark’n. Er kwamen heel wat creatieve ideeën binnen, waar de prinscommissie voor de komende jaren zeker weer inspiratie uit kan opdoen. Niemand in Langeveen of Bruinehaar wist de omschrijvingen echter te ontcijferen. Even de uitleg:
 
Paul en Herman zijn buren. ’s Morgens gaat de een linksaf naar het werk, de ander rechtsaf. Simone en Jorien komen oorspronkelijk uit Lattrop en Oud-Ootmarsum waar vaak met doe/du gesproken wordt. Beide hoogheden kennen elkaar al zo’n dertig jaar. Paul is geboren bij de watermolen van Bels en samen gaan deze hoogheden de banden met andere carnavalsverenigingen versterken: Turftrappers, Heidebössels, Spekscheeters en Smoezen. 
 
Proclamatie
Uit de proclamatie van de nieuwe hoogheden blijkt dat ze betrokken zijn bij het leven in Langeveen en Bruinehaar. Voor de leefbaarheid in de dorpen vinden ze het belangrijk dat er een gezamenlijk sportcomplex komt en een fietspad langs de Gravenlandweg zou voor meer veiligheid kunnen zorgen. Uit de lijfspreuk van prins Paul en adjudant Herman blijkt bovendien dat ze er een mooi carnavalsjaar van willen maken: Met dit stel oet de Broenehaar hebt wij schik met meka.
 
Afscheid
Naast de opkomst van de nieuwe hoogheden werd er afgelopen zaterdag ook afscheid genomen. Gerald Nobbenhuis, Stef Oude Hendriksman en BJ Nijkamp zijn gestopt als lid van de Raad van Elf. Hun plaatsen zijn ingenomen door Stefan Bekhuis, Martijn Diepenmaat en Kevin Withag. Ook is er afscheid genomen van een van de dansmariekes: Britt Plegt. Haar plaats op het podium wordt ingenomen door Melissa Kienhuis. 
 
__________________
Langeveen/Bruinehaar, 11 november 2018